Haaruitval als gevolg van de behandeling van kanker is bijna altijd tijdelijk. Na de behandeling gaat je haar weer groeien. Op deze pagina vind je tips waarmee je je kan voorbereiden op haaruitval, het verzorgen van je hoofdhuid, het kiezen van een pruik en het gebruik van sjaals en mutsjes.

Tips over pruiken en haarwerken

Een pruik of haarwerk kiezen

Denk je aan een pruik, ook wel haarwerk genoemd, dan kun je die het beste zo snel mogelijk bestellen. Wacht niet tot je haar is uitgevallen, maar ga alvast kijken Het beste is het, als de haarwerk specialist je eigen kapsel en haarkleur nog kan zien. Neem iemand mee die je goed kent en die weet welke stijl jij belangrijk vindt. Informeer in het ziekenhuis naar een goede haarwerk specialist bij jou in de buurt en maak een afspraak. Ben je niet in staat om naar de haarwerk specialist toe te gaan, vraag dan of hij/zij bij jou thuis wil komen.

Het juiste model

Probeer zo veel mogelijk pruiken te passen en kies een model waar jij je prettig bij voelt. Dat kan best een model zijn dat er heel anders uitziet dan je gewend bent! Korte modellen zijn over het algemeen praktischer. Ze zijn lichter in gewicht, minder warm en gemakkelijker in model te houden.

Wanneer beslis je

Je hoeft echt niet bij je eerste afspraak te beslissen. Denk er rustig over na. Heb je een keuze gemaakt, vraag dan of de pruik voor jou gereserveerd kan worden tot je hem wilt gaan dragen. Mocht je de pruik toch niet nodig hebben, dan heb je verder ook geen verplichtingen.

Wat kost een pruik

De prijs van een pruik is afhankelijk van de kwaliteit. Pruiken van echt haar zijn kostbaarder en hebben meer (dure) verzorging nodig dan pruiken van synthetisch materiaal. Informeer bij je haarwerk specialist of zorgverzekering naar de mogelijkheden voor een vergoeding.

Verzorging van je pruik

Pruiken van echt haar moeten altijd geföhnd en gewatergolfd worden. Een synthetische pruik kan je zelf wassen, op de standaard laten drogen, door borstelen en weer gebruiken. Je pruik slijt sneller als je er mee slaapt.

Vastzetten van je pruik

Als niet al je haar is uitgevallen, kan je de pruik met spelden of een kammetje stevig vastzetten. Heb je geen haar meer, zet de pruik dan met speciaal dubbelzijdig plakband vast. Vraag je haarwerk specialist om dit samen te oefenen.

Als je haar weer terugkomt

Je kunt je pruik gewoon blijven dragen als je haar weer gaat groeien. De hoofdhuid wordt wel warmer, maar je pruik ventileert en verstikt je nieuwe haar niet.

Delen mag!