Haaruitval als gevolg van de behandeling van kanker is bijna altijd tijdelijk. Na de behandeling gaat je haar weer groeien. Op deze pagina vind je tips waarmee je je kan voorbereiden op haaruitval, het verzorgen van je hoofdhuid, het kiezen van een pruik, ook wel haarwerk genoemd en het gebruik van sjaals en mutsjes.

Tips over haarwerken

Een haarwerk kiezen

Denk je een haarwerk aan te schaffen, dan kun je die het beste zo snel mogelijk bestellen. Wacht niet tot je haar is uitgevallen, maar ga alvast kijken Het beste is het, als de haarwerk specialist je eigen kapsel en haarkleur nog kan zien. Neem iemand mee die je goed kent en die weet welke stijl jij belangrijk vindt. Informeer in het ziekenhuis (of bij ons) naar een goede haarwerk specialist bij jou in de buurt en maak een afspraak. Ben je niet in staat om naar de haarwerk specialist toe te gaan, vraag dan of hij/zij bij jou thuis wil komen.

Het juiste model

Probeer zo veel mogelijk haarwerken te passen en kies een model waar jij je prettig bij voelt. Dat kan best een model zijn dat er heel anders uitziet dan je gewend bent! Korte modellen zijn over het algemeen praktischer. Ze zijn lichter in gewicht, minder warm en gemakkelijker in model te houden.

Wanneer beslis je

Je hoeft echt niet bij je eerste afspraak te beslissen. Denk er rustig over na. Heb je een keuze gemaakt, vraag dan of  het haarwerk voor jou gereserveerd kan worden tot je hem wilt gaan dragen. Mocht je het haarwerk toch niet nodig hebben, dan heb je verder ook geen verplichtingen.

Wat kost een haarwerk

De prijs van een haarwerk k is afhankelijk van de kwaliteit. Haarwerken van echt haar zijn kostbaarder en hebben meer (dure) verzorging nodig dan haarwerken van synthetisch materiaal. Informeer bij je haarwerk specialist of zorgverzekering naar de mogelijkheden voor een vergoeding.

Verzorging van je haarwerk

Een haarwerk mag je zelf voorzichting wassen met handwarmwater en een milde shampoo. Haarwerken van echt haar moeten altijd geföhnd en gestyled worden. Een synthetische haarwerk kun je op de standaard laten drogen, door borstelen en weer gebruiken. Je haarwerk slijt sneller als je er mee slaapt.

Vastzetten van je haarwerk

Als niet al je haar is uitgevallen, kun je het haarwerk met klemmetjes stevig vastzetten. Heb je geen haar meer en wil je toch het haarwerk vastzetten (vanwege veel wind o.i.d.), doe dit dan met speciaal dubbelzijdig tape. Vraag eventueel je haarwerk specialist om dit samen te oefenen.

Als je haar weer terugkomt

Je kunt je haarwerk gewoon blijven dragen als je haar weer gaat groeien. De hoofdhuid wordt wel warmer, maar je haarwerk ventileert en verstikt je nieuwe haar niet.

Delen mag!