Tips over make-up

Goed voor je zelfvertrouwen
Een goed verzorgd uiterlijk geeft vertrouwen. De juiste make-up helpt hierbij. Zelfs als je niet gewend bent om jezelf op te maken kan een beetje lippenstift je uiterlijk al opfrissen. Zorg wel dat alle make-up die je gebruikt zo schoon mogelijk is. Je huid is kwetsbaar en je afweersysteem zwakker.
Ben je niet zo handig met make-up? Laat je dan eens adviseren door een deskundige. Dat kan een schoonheidsspecialist, visagiste of camouflagedeskundige zijn. Wij beschikken over adressen. Ook kan je je aanmelden voor één van onze workshops. Op locatie of online.

De juiste foundation kiezen
Kies een foundation die overeenkomt met de kleur rond je kaaklijn, eventueel een tint lichter. Test de kleur bij daglicht. Een vocht regulerende foundation voor een droge en/of rijpere huid met beschermingsfactor is op dit moment waarschijnlijk het meest geschikt. Gebruik je al foundation? Check of je huidkleur door de behandeling is veranderd.

Vlekje wegwerken
Kringen onder de ogen, vlekken, huidverkleuringen en kleine littekens kan je verhelpen met een camouflagestick. Kies een kleur die het dichtst bij je eigen huidkleur ligt.

Oogschaduw laat je ogen stralen
Is je huid niet al te gevoelig en wil je er graag wat beter uitzien, experimenteer dan eens met verschillende kleuren oog make-up. Een palet met twee dezelfde tinten in een lichtere en donkere variant maken je ogen groter en sprekender. Vermijd kleuren die veel rood pigment bevatten zoals roodbruin, roodpaars, roze en oranje. Ze kunnen vermoeidheid accentueren. Informeer bij de drogist, parfumerie of schoonheidsspecialist wat voor jou het beste past.

Blusher voor mooie accenten
Is je gezicht opgezet of juist sterk vermagerd dan kan je dit verzachten met een kleurenstift of blusher. Een breed gezicht lijkt smaller als de blusher net iets onder het jukbeen aangebracht wordt. Een smal gezicht krijgt vorm door de blusher tot aan het oor op het jukbeen aan te brengen.

Voorzichtig met mascara
Je ogen kunnen tijdelijk gevoeliger zijn voor irritatie en infecties. Wimpers vallen soms uit. Wees voorzichtig met het gebruik van mascara of stop er tijdelijk mee. Gebruik je toch mascara, maak de borsteltjes dan regelmatig schoon met water en zeep en gooi de mascara na een maand weg.

Wenkbrauwen tekenen
Uitvallende wenkbrauwen kan je bijwerken met een wenkbrauwpotlood. Borstel eerst de nog resterende haren omhoog en opzij en vul dan de wenkbrauw op met kleine streepjes. Ook kan je met behulp van een sjabloontje je wenkbrauwen in je eigen model intekenen. Deze sjabloontjes zijn te verkrijgen bij drogist, parfumerie of schoonheidsspecialist. Bedenk dat een wenkbrauw nooit een harde, rechte streep is. Zijn je wenkbrauwen helemaal verdwenen, probeer dan eens twee kleuren te gebruiken. Met wenkbrauwen krijgt je je gezicht weer terug.

Wenkbrauwen tatoeëren
Een enkele keer komen de wenkbrauwen niet meer terug. Wil je wenkbrauwen laten tatoeëren, overleg dan altijd eerst met je behandelden arts. Je huid is ook na de behandeling nog heel gevoelig.

Verwijderen extra haargroei
Wil je haren weg laten halen overleg dan eerst met je behandelend arts. Je huid is heel gevoelig voor infecties. Ga altijd naar een gespecialiseerd schoonheidsspecialist voor epileren of elektrisch ontharen.

Camouflage extra haargroei
Extra haargroei in je gezicht door hormoontherapie is vervelend. Je kan het proberen te camoufleren met make-up. Borstel de haren met een wenkbrauwborsteltje plat tegen het gezicht en gebruik een camouflagestift. Niet poederen, want door poederen worden de haren juist extra zichtbaar.

Tips over littekencamouflage

Litteken camouflage
Littekenweefsel is taaier en harder dan de normale huid en kan ook anders van kleur zijn. Vaak is de huid ook niet meer regelmatig en glad. Bij camouflage gaat het erom de kleurverschillen en oneffenheden van de huid zoveel mogelijk weg te werken.

Camouflagespecialist
Camoufleren is niet moeilijk, maar je moet het wel even onder de knie krijgen. Laat je daarom bij voorkeur door een camouflagespecialiste adviseren. Je kan hier pas mee beginnen als de wond helemaal genezen is. Het weefsel mag niet meer ontstoken, gezwollen of pijnlijk zijn. Overleg altijd eerst met uw behandelend arts. Als je bestraald bent, duurt het soms een hele tijd voor de huid camouflageproducten goed kan verdragen.

Houdbaarheid camouflerende laag
De camouflage laag kan soms langere tijd (een paar dagen) blijven zitten. Over de camouflerende laag komt meestal een fixeerspray, zodat je ermee onder de douche of zelfs naar het zwembad of de sauna kunt gaan. Om te voorkomen dat de camouflage laag gaat slijten kan je op schuurplekken (bijvoorbeeld in de nek, onder je kraag) een soort vloeibare, doorzichtige pleister (‘second skin’) aanbrengen.

Gezichtsprothese & camouflage
Heb je een gezichtsprothese, bijvoorbeeld oogkas, neus of oor, ga dan zorgvuldig om met het gebruik van camouflageproducten. Ze kunnen de randen van je prothese namelijk beschadigen. Je doet er verstandig aan om eerst even te overleggen met de maker van je prothese.

Delen mag!