Huidverzorging algemeen
Door chemotherapie en bestraling kan je huid veranderen. Je huid kan droog en schilferig of juist vet worden. Je huid kan opgezet of juist dunner lijken en er rood of vlekkerig uit gaan zien. Je huid kan gevoeliger zijn voor infecties of gemakkelijk gaan bloeden. Vooral bestraalde plekken hebben extra zorg nodig en ook op de plaats waar de straling je lichaam verlaat kunnen huidreacties ontstaan. De afdeling radiotherapie kan je daarbij helpen. Informeer welke bijwerkingen je kunt verwachten en hoe je daar het beste mee om kunt gaan.
Tips voor je bestraalde huid
- Was de bestraalde huid niet met zeep.
- Dep de bestraalde huid droog (dus niet wrijven).
- Vermijd stugge, schurende en knellende kledingstukken.
- Scheer bij bestraling in het gezicht uitsluitend elektrisch (geen wondjes maken) en gebruik geen after shave.
- Krab bij jeuk niet aan de huid die wordt bestraald.
- Poeder de bestraalde huid één tot twee keer per dag met ongeparfumeerde talkpoeder, gaat de huid open stop dan met poederen.
- Plak tijdens de behandelperiode nooit een pleister op de bestraalde huid.
- Stel tijdens de behandeling het deel van de huid dat wordt bestraald niet bloot aan direct zonlicht of aan ultraviolette straling van een solarium of zonnebank.
- Gebruik een crème met een zonnefactor 50. Gebruik geen alcohol bevattende producten (parfum, deodorant, after shave) Dit droogt de huid uit.
- Voldoende vocht drinken om de huid van binnenuit te hydrateren.
Tips over huidverzorging
Goed drooghouden
Zorg ervoor dat je huid goed droog blijft. Dat kan door kleding te dragen van natuurlijke stoffen, zoals katoen, linnen en zijde. Deze stoffen absorberen beter waardoor je kwetsbare huid minder risico loopt te beschadigen. Een open huid als gevolg van bestraling kan je het beste droog houden met schoon linnengoed.
Voorzichtig wassen
Gebruik voor het schoonmaken van je gezicht geen zeep, maar een zachte milk, vermengd met lauw water of een milde lotion op een vochtig wattenschijfje. Lekker royaal zijn met vochtinbrengende crèmes kan helpen om een trekkerig gevoel van je huid te voorkomen. Dep je huid goed droog met een schone, zachte handdoek. Een alcoholvrije tonic of lotion kan je een fris gevoel geven.
Huidirritaties: vraag een proefverpakking
Het kan zijn dat je deodorant, aftershave of make-up opeens huidirritatie veroorzaakt. In dat geval kan je beter overstappen op pH-neutrale, ongeparfumeerde of hypo-allergene producten. Laat je goed informeren en vraag om een proefverpakking. Zo hoef je niet meteen een hele verpakking te kopen. Controleer de houdbaarheidsdatum!
Scheren en ontharen
Ben je door de chemo- of radiotherapie tijdelijk gevoeliger voor infecties en bloedingen, dan verdient elektrisch scheren de voorkeur boven scheren met een mesje. Epileer je wenkbrauwen een tijdje niet en vermijd wondjes bij het ontharen van de rest van het lichaam.
Dagcrème & hygiëne
Een dagcrème beschermt je huid en is een goede basis voor make-up. Je huid voelt er soepeler en zachter door. Tubes en pompflacons zijn hygiënischer dan potjes. Is de crème alleen in een potje te verkrijgen, gebruik dan een schoon wattenstaafje of spateltje. Breng de crème kloppend met de vingertoppen op de huid aan.
Wel of geen gezichtsmasker
Bij een gevoelige, droge of normale huid is een vocht herstellend masker op crème basis een goede keus. Houd je zo veel mogelijk aan de gebruiksaanwijzing en laat het masker niet langer zitten dan staat aangegeven. Neem geen masker als je in je gezicht wordt bestraald.
In de zon
Krijg je radio- of chemotherapie dan kan je beter de schaduw opzoeken. De zon kan een huidreactie opwekken, waardoor vlekken kunnen ontstaan. Je toch al kwetsbare huid loopt een groter risico op verbranden. Gebruik in de zon een crème met een hoge beschermingsfactor.
Amandelolie voor de droge huid
Vermijd producten op alcoholbasis. Een beetje amandelolie in het badwater kan al genoeg zijn om je huid soepel te houden. Soms is een medicinale badolie nodig; daar kan je arts je meer over vertellen. Gebruik geen badschuim en ga liever niet meer dan één of twee keer per week in bad. Word je bestraald, vraag het dan na bij de afdeling radiotherapie of en wat voor crème je kunt gebruiken.
Wel of niet scrubben
Met een peeling of scrubcrème verwijder je dode huidcellen. Zo kan je huid beter ademen. Let erop dat de korreltjes niet te grof zijn. Als het goed is kan je ze nauwelijks voelen. Gebruik een peeling of scrubcrème niet te vaak.
Geen zeep bij een vette huid
Gebruik bij een vette huid geen zeep, want zeep kan de talgafscheiding stimuleren waardoor een vette huid nog vetter wordt. Reinig je huid met een speciale lotion.
Ontspannen van vermoeide huid
Rust en ontspanning zijn goed voor je huid. Komkommerschijfjes of een speciaal oogmasker verzachten de huid rondom je ogen. Neem even lekker de tijd om het goed in te laten trekken.
Littekens soepel houden
Littekens blijven soepeler als je ze insmeert met wat vitamine-E olie of crème. Doen je littekens pijn, dan kan een massage met littekencrème helpen.
Geen pleisters op wondjes
Mocht je ergens een wondje hebben, gebruik dan een gaasje in plaats van een pleister. Er bestaan speciale netjes (bandafix) om zo’n gaasje op z’n plaats te houden. Die netjes zijn verkrijgbaar bij de drogist.
Frisse lucht bij jeuk
Probeer niet te krabben als je huid jeukt. Frisse lucht kan helpen en ook talkpoeder geeft soms verlichting. Vermijd het gebruik van crèmes, aftershave of parfum.
Neutrale wasmiddelen
Sommige wasmiddelen zijn agressiever dan andere. Laat de wasverzachter even staan en gebruik bij voorkeur milde en neutrale wasmiddelen.
Geen knellende kleding
Ontzie je kwetsbare huid zoveel mogelijk. Draag dus geen kleding, riemen of kragen die knellen of schuren en slaap bij voorkeur tussen lakens van natuurlijke stoffen, zoals katoen of zijde.