Haaruitval als gevolg van de behandeling van kanker is bijna altijd tijdelijk. Na de behandeling gaat je haar weer groeien. Op deze pagina vind je tips waarmee je je kan voorbereiden op haaruitval, het verzorgen van je hoofdhuid, het kiezen van een pruik en het gebruik van sjaals en mutsjes.

Tips over haar en haarverzorging

Haaruitval bij chemotherapie

Door chemotherapie kan je haar uitvallen. Soms valt niet alleen je hoofdhaar uit maar ook je wenkbrauwen en wimpers. Behandel je haar en hoofdhuid extra voorzichtig.

Haaruitval bij bestraling

Haar valt alleen uit op de plek waar je bestraald wordt. Dat geldt ook voor hoofdhaar. De hoeveelheid bestraling bepaalt of en wanneer je haar weer terugkomt. Behandel je haar en je hoofdhuid extra voorzichtig.

Alvast knippen

Een korter, eenvoudiger kapsel nemen voordat je haar uitvalt kan een overweging zijn. Vraag je kapper om alvast met je mee te denken.

Voorzichtig wassen

Was je haar niet elke dag, maar om de twee à drie dagen. Gebruik een aangepaste of milde, eiwitrijke iedere-dag-shampoo. Lauwwarm water is veel beter dan heet water en goed uitspoelen is heel belangrijk. Een conditioner mag, maar ook nu liever niet te vaak. Het zachtjes masseren van je hoofdhuid stimuleert de doorbloeding.

Droog je haar aan de lucht

Droog je haar voorzichtig met een zachte handdoek en kam het uit als het nog vochtig is. Een grove kam voorkomt klitten. Toch last van klitten?, Gebruik dan een anti-klit-crème. Gebruik geen föhn maar droog je haar aan de lucht. Droog en kwetsbaar haar kan je beter niet te veel kammen of borstelen.

Voorkom haaruitval

Een mutsje of sjaal voorkomt dat je kussen onder de haren komt te zitten als je slaapt. Een zijden of satijnen kussensloop is lekker zacht en goed voor je kwetsbare hoofdhaar.

Geen mousse, verf of permanent

Omdat je haar kwetsbaar is, is het verstandig om gedurende de behandeling geen hairspray, versteviger of mousse te gebruiken. Stel verven of permanenten voorlopig even uit en vermijd kleurspoelingen.

Bescherm je hoofdhuid tegen afkoeling en verbranding

Wist je dat je de meeste warmte ’s nachts via de hoofdhuid verliest? Hoe minder haar, hoe groter de afkoeling. Een zacht mutsje op je hoofd als je gaat slapen houdt je hoofd warm.

Verzorging van je kale hoofd

De beste verzorging voor je hoofd is lauwwarm water. Je kan eventueel een milde shampoo of zeep gebruiken. Masseer je hoofdhuid en dep je hoofd met een zachte handdoek voorzichtig droog.

Schaamhaar

Uitval van schaamhaar kan irritatie in de liezen geven. Even geen strak ondergoed dragen helpt.

Transpiratie

Heb je geen wimpers en/of wenkbrauwen meer, dan helpt een zweetband tegen het in je ogen lopen van transpiratie.

Terug gegroeid haar blijft kwetsbaar

Haar dat terug groeit na de behandelingen kan er anders uitzien. Een andere kleur, dikte of juist krullend in plaats van stijl komt voor. Dit kan bijtrekken. Je hoofdhuid en haar zijn ook na de behandelingen nog kwetsbaar. Reken op gemiddeld driekwart jaar.

Delen mag!