Haaruitval als gevolg van de behandeling van kanker is bijna altijd tijdelijk. Na de behandeling gaat je haar weer groeien. Op deze pagina vind je tips waarmee je je kan voorbereiden op haaruitval, het verzorgen van je haar en hoofdhuid, het kiezen van een pruik en het gebruik van sjaals en mutsjes.

Tips over haar alternatieven

Ideeën opdoen

Een middagje hoeden, mutsjes en sjaals passen kan verdrietig en confronterend zijn, maar kan je ook op ideeën brengen. En nu je toch in de winkel bent: verwen jezelf met een zijden of satijnen kussensloop, dat is lekker zacht en goed voor je kwetsbare hoofdhaar.

Tijdelijk camoufleren

Er zijn verschillende mogelijkheden om slecht zittend haar, kale plekken of een kaal hoofd te camoufleren. Dat kan met een pet, hoed of sjaal, maar ook met een Band-it (een soort mutsje met kunsthaar) of een pruik. Welke oplossing je ook kiest, kies altijd waar jij je het lekkerste bij voelt.

Variëren met sjaals

Bijna elke kledingzaak verkoopt sjaals in allerlei kleuren en variaties. Er zijn ook heel geschikte materialen ‘aan de rol’ te koop. Kies bij voorkeur katoen. Zijde en polyester zijn glad en glijden gemakkelijk weg als je kaal bent. Je kunt natuurlijk ook een muts als ondergrond gebruiken. Door meerdere en contrasterende kleuren te combineren, kun je iets maken wat echt bij je past.

Oefenen in knopen

Kies bij voorkeur vierkante sjaals van 65 of 70 centimeter. Grotere sjaals zijn moeilijker te strikken en meer geschikt voor het ingewikkelde werk. Goed knopen is niet moeilijk, maar vereist wel enige oefening. Neem rustig de tijd. Het is het handigst om een spiegel met zijkanten te kiezen, zodat je je hoofd aan alle kanten goed kunt zien. Misschien heb je een familielid of vriendin die je in het begin kan helpen.

Eigen-haarband

Een eigen-haarband is gemaakt van jouw afgeknipte haar en voelt dus heel vertrouwd. Toupim maakt deze haarbanden en biedt dus de mogelijkheid voordat je eigen haar uitvalt, hiervan een haarband te laten maken. Bij de haarband moet wel altijd een petje, hoed of sjaal gedragen worden om ook de bovenkant van je hoofd te bedekken. Is je eigen haar al uitgevallen, dan is een haarband van gedoneerd haar ook een mogelijkheid.

Band-its met kunsthaar

Een Band-it is een mutsje van stretchmateriaal, waaraan een haarstukje is bevestigd. Het haarstukje is van kunsthaar, waarbij je kunt kiezen uit lang of kort haar en verschillende kleuren. Je kunt de Band-it heel goed gebruiken in combinatie met een hoed of een sjaal. Houdt er wel rekening mee, dat een Band-it niet goedkoop is.

Kiezen voor kaal

Draag je liever geen pruik? Gewoon doen. Wellicht is het binnenshuis makkelijker dan buiten maar het is je eigen keuze. Als je wilt laten zien dat je kaal bent is daar niks mis mee. Ook nu geldt: goed voor jezelf zorgen is vooral doen wat goed voor jou voelt.

Delen mag!