Bij de behandeling van borstkanker is een operatie soms onvermijdelijk. Soms gaat het om een gedeelte van de borst, soms om de hele borst. Dat is een hele emotionele gebeurtenis. Je ziet er anders uit en hebt het gevoel een stukje van jezelf kwijt te zijn. Voor de buitenwereld wil je zo veel mogelijk je oude, vertrouwde figuur bewaren. Een prothese kan daarbij helpen. In dit hoofdstuk leest je welke protheses er zijn en waar je op moet letten als je er een koopt.
Tips over borstprotheses
Voorlopige prothese
Na de operatie duurt het een tijd voor je huid zich hersteld heeft en het litteken tot rust is gekomen. Misschien word je ook nog bestraald. Daarom krijg je in het ziekenhuis een voorlopige prothese. Het is een met speciale watten gevuld hoesje, dat je met een stukje klittenband in je beha vastzet. De mammacare verpleegkundige kan je er meer over vertellen.
Definitieve prothese
Laat je goed voorlichten. Er zijn in Nederland speciale Prothese Voorlichtingspunten van de Borstkanker Vereniging Nederland. Zie voor adressen: www.borstkanker.nl. Je ontvangt hier voorlichting over de verschillende soorten protheses, bh’s, badpakken etc., zodat je je goed kunt voorbereiden voordat je naar de winkel gaat. Je wordt geholpen door vrouwen die zelf ook een amputatie hebben ondergaan. Zij hebben een schat aan ervaring en kunnen je uitstekend adviseren.
Flink bewegen tijdens het passen
Ga liever niet alleen een prothese kopen. Neem iemand mee op wiens oordeel je vertrouwt. Het is belangrijk om tijdens het passen flink te bewegen zodat je kan zien of en hoe de prothese op z’n plaats blijft zitten. Neem een strak T-shirt mee, liefst met horizontale strepen. Onder dit kledingstuk zie je goed of de prothese ook daadwerkelijk goed zit.
Confectieprothese
Vraag aan de mammacare verpleegkundige waar je een prothese kan kopen. Kies een niet te zware prothese, het gewicht kan verschillen van dat van je eigen borst. De prothese hangt aan een schouderbandje, je eigen borst aan spieren. Neem ook geen prothese die te groot of te klein is. Overleg, streep voor- en nadelen tegen elkaar af, en neem geen overhaaste beslissingen.
Maatprothese
Soms is het litteken erg onregelmatig en is een confectieprothese minder geschikt voor je. Je kan een speciale maatprothese laten maken. Vraag adressen aan je mammacare verpleegkundige. Je hebt wel een verwijzing van je specialist nodig.
Zelfdragende prothese met plakstrip
Zelfdragende prothesen kunnen met een plakstrip direct op de huid worden vastgezet en kunnen dus niet verschuiven. Vlak na de operatie is je huid nog niet sterk genoeg om de prothese te kunnen dragen. Neem daarom eerst een confectieprothese. Later kan je eventueel een ander exemplaar aanschaffen. De plakstrip kan gaan irriteren of onder invloed van medicijnen soms minder goed hechten.
Waterbestendig
De zelfdragende prothese en de plakstrip zijn waterbestendig. Douchen en zwemmen is geen enkel probleem. Er bestaan ook speciale lichtgewicht zwemprotheses. Deze worden over het algemeen niet vergoed door de verzekering. Je kan ook heel goed de cup van je (prothese)badpak opvullen met aquarium-filterwatten. De watten nemen geen vocht op en behouden hun vorm.
Passende beha belangrijk
De sleutel tot een goed zittende prothese is een goed passende beha. De prothese moet goed in de cup zitten. Meestal komt het erop neer dat het stukje middenvoor tussen de cups zes centimeter hoog moet zijn. Er zijn speciale prothese-beha’s. Kies je een beha van een gewoon merk, let dan goed op de schouderbanden; er zijn losse brede schouderbanden te koop die lekker zacht zijn.
Nieuwe prothese
Een prothese is duurzaam, maar wees voorzichtig dat je er niet in prikt, bijvoorbeeld bij het opspelden van een sieraad. Door de prothese ‘s nachts in de verpakking te bewaren, blijft hij beter in vorm. Zijn er binnen een jaar mankementen, dan gaat het waarschijnlijk om een fabricagefout. Neem contact op met de fabrikant. Na drie tot vijf jaar wordt de prothese oud en ben je toe aan een nieuwe.
Borsten veranderen
Bedenk dat alle borsten door de jaren heen van vorm en grootte veranderen. Een prothese verandert niet mee! Het kan zijn dat je bij aanschaf van een nieuwe prothese een ander model en een andere beha nodig hebt.
Lymfoedeem
Lymfoedeem ontstaat door een stuwing in de lymfvaten. Het kan zijn dat je een steungevende elastische kous (een kous voor om de arm!) nodig hebt. Laat je niet teveel leiden door wat mooi is, want dunnere kousen werken gewoon minder dan dikkere kousen. Lymfdrainage-therapie kan helpen, maar houdt er rekening mee dat het lang kan duren voordat je echt resultaat ziet. Een kous kan het weggemasseerde vocht helaas niet voor altijd laten verdwijnen.
Gebruik goede arm
Gebruik zoveel mogelijk uw goede, andere arm en draag ook je horloge en sieraden aan uw goede arm. Kies bij voorkeur ruimvallende kleding die nergens knelt, klemt of drukt. Gebruik een ovenwant als je in een hete oven of een diepvrieskist moet zijn en maak er een goede gewoonte van om bij werk in huis of tuin altijd handschoenen te dragen.