FAQ – Workshops

Hoe vind ik de dichtstbijzijnde workshop?

Gebruik onze locatiezoeker om een workshop bij jou in de buurt te vinden. Bij de gewenste locatie vind je de workshopdata en de gegevens om je aan te melden.

Wat gebeurt er bij een workshop?

Tijdens een energieke workshop van 2 uur krijg je waardevolle tips en adviezen van onze beautyprofessionals over huidverzorging en make-up. Een haarwerker geeft informatie over pruiken en het gebruik van andere hoofdbedekking. Je gaat vooral zelf aan de slag zodat je stap voor stap in de vingers krijgt hoe je weer uitziet als jezelf. En dat geeft vertrouwen. Look Good, Feel Better.


Hoeveel workshops worden er jaarlijks gegeven?

Er worden in Nederland jaarlijks meer dan 300 workshops gegeven op locatie in 73 ziekenhuizen.

Wat kost het om deel te nemen aan een Look Good Feel Better workshop?

Dankzij onze vrijwilligers en sponsors kunnen we deelname aan een Look Good Feel Better Workshop gratis aanbieden.

Wat kan ik doen als ik niet kan deelnemen aan een workshop bij mij in de buurt?

Voor de mensen die niet aanwezig kunnen zijn bij een workshop, hebben we diverse filmpjes online staan waarin advies gegeven wordt over huidverzorging, make-up, haarwerken en ons meest populaire filmpje: “Hoe teken ik wenkbrauwen”. Je kunt al onze filmpjes vinden op onze website onder het kopje wat doen wij.

Wat is het “beste” moment om een workshop te volgen?

Ons advies is om een workshop te volgen zodra de zichtbare bijwerkingen van de behandeling het duidelijkst zijn. Dit is meestal middenin of naar het eind toe van de behandeling. Deelname aan de workshop kan tot een half jaar na de behandeling.

Moet ik mijn haarwerk of mijn mutsje afzetten tijdens de workshop?

Het belangrijkste is dat jij een prettige workshop hebt in een veilige omgeving. Veel dames hebben er geen probleem mee om hun hoofddoekje of haarwerk af te zetten en anderen doen dat liever niet. Beide opties zijn prima.

Ik heb veel allergieën, kan ik dan toch deelnemen aan een workshop?

De beschikbare producten zijn geschikt voor de meeste huidtypes. Als je allergisch bent voor een bepaald ingrediënt of als je een erg gevoelige huid hebt, bespreek dit met onze beauty professionals. Het is geen enkel probleem om bepaalde producten waar je over twijfelt niet te gebruiken. Ook als je je zorgen maakt over een allergische reactie op bepaalde producten, bespreek dit met je oncologie verpleegkundige. Je mag uiteraard ook je eigen producten meenemen naar de workshops.


Mag ik een verzorger/vriend meenemen naar de workshop?

Het is niet toegestaan een begeleider mee te nemen naar de workshops.


Is het mogelijk om de workshop te verplaatsen als er een ziekenhuis bezoek tussen is gekomen of als ik me niet goed voel?

De verpleegkundige zal proberen je aanmelding te verplaatsen naar een later tijdstip, afhankelijk van de beschikbaarheid. Geef dit zo snel mogelijk door zodat we iemand anders blij kunnen maken met jouw plek.

Hebben jullie speciale workshops voor tieners?

Op dit moment hebben we nog geen speciale workshops voor tieners.

Hebben jullie workshops voor mannen?

Op dit moment hebben we nog geen speciale workshops voor mannen.


FAQ – Look Good Feel Better

Wat is Look Good Feel Better?

Stichting Look Good Feel Better informeert en adviseert patiënten, professionals en publiek over uiterlijke verzorging bij kanker. Het gaat om een niet-medisch, productneutraal programma dat veelal gratis wordt aangeboden aan de deelnemers. Wij geven voorlichting, speciale workshops in ziekenhuizen en persoonlijk advies en behandelingen door heel Nederland.

Wat zijn workshops uiterlijke verzorging?

Tijdens een twee uur durende workshop wordt advies over huid- en haarverzorging gegeven aan circa twaalf deelnemers. Speciaal getrainde beauty professionals  laten stapsgewijs zien op welke manier de huid het beste verzorgd kan worden en hoe de deelnemers met behulp van make-up er beter uit kunnen zien. Er is een haarwerker/kapper aanwezig die laat zien wat er mogelijk is met pruiken. Ook is er gelegenheid om te experimenteren met sjaals en andere alternatieven voor wie geen pruik wil dragen. Na de workshop krijgt iedere deelnemers een toilettas met cosmeticaproducten mee. Deze worden gedoneerd door diverse cosmeticabedrijven. De workshops zijn gratis voor de deelnemers.

Voor wie is de workshop bestemd?

De workshop is bestemd voor mensen met kanker, zowel mannen als vrouwen, tijdens en/of (recent) na hun behandeling. Het ziekenhuis nodigt de deelnemers uit. Dit houdt in dat de deelnemers patiënt zijn in het betreffende ziekenhuis. In Nederland hebben sinds 2005 tot heden meer dan 10.000 mensen deelgenomen aan een Look Good Feel Better workshop.

Waar worden de workshops gegeven?

In 73 ziekenhuizen door heel Nederland worden workshops uiterlijke verzorging gegeven. Voor meer informatie kun je terecht bij het onderdeel workshops.

Hoeveel workshops worden er jaarlijks gegeven?

Er worden jaarlijks meer dan 300 workshops gegeven in 73 ziekenhuizen. 

Kan ik ook bij Look Good Feel Better terecht als ik niet naar een workshop wil?

Jazeker, Look Good Feel Better beschikt over een uitgebreid netwerk van professionals uiterlijke verzorging met wie een afspraak gemaakt kan worden voor een individuele behandeling en persoonlijk advies.

Is Look Good Feel Better alleen bestemd voor vrouwen?

Nee, ook mannen maken gebruik van Look Good Feel Better. Met name van de individuele behandelingen. Er zijn enkele mannenworkshop per jaar, voor meer info hierover neem contact met ons op.

Hoe worden de activiteiten van Look Good Feel Better gefinancierd?

Stichting Look Good Feel Better is volledig afhankelijk van giften van bedrijven en particulieren. De Nederlandse Cosmeticavereniging, Stichting Roparun, cosmeticabedrijven, ziekenhuizen en particuliere fondsen zijn tot nu toe de belangrijkste donateurs. Buiten financiële steun worden ook alle 45.000 producten die nodig zijn voor de workshops gratis ter beschikking gesteld door de cosmeticabedrijven. 

Hoe word je vrijwilliger van Look Good Feel Better?

Schoonheidsspecialisten, visagisten, huidtherapeuten, kapper/ haar werker of een andere beauty professionals kunnen zich aanmelden als vrijwilliger. Vrijwilligers begeleiden workshops in ziekenhuizen of geven individuele behandelingen in het ziekenhuis of in hun eigen praktijk. Daarnaast zijn er ook andere, vaak eenmalige activiteiten.

Hoeveel vrijwilligers werken er voor Look Good Feel Better?

In Nederland zetten meer dan 400 vrijwilligers zich belangeloos in voor Look Good Feel Better. Het gaat hier om speciaal getrainde schoonheidsspecialisten, visagisten, kappers, haarwerkers en overige beauty professionals.

Hoe lang bestaat Look Good Feel Better al?

Het programma is door Toos Born, een patiënte, en het Integraal Kankercentrum Amsterdam opgestart in 1989. In 2001 is Stichting Look Good Feel Better (toentertijd genaamd Goed Verzorgd, Beter Gevoel) opgericht die het programma landelijk voortzet en uitbreidt.


FAQ-Verzorging

  • Mijn huid is erg droog geworden sinds ik begonnen ben met de chemokuren. Wat kan ik hier tegen doen?
    Je huid kan droger aanvoelen dan normaal. De beste manier om dit te verhelpen is om goede reinigingsproducten te gebruiken en een goede vochtinbrengende crème. Gebruik een lotion of crème, afhankelijk van wat het beste aanvoelt op je huid. Kijk ook ons filmpje over huidverzorging.
  • Hoe kan ik de donkere kringen onder mijn ogen camoufleren?
    Gebruik in de ochtend en avond een goede verzorgende oogcrème. Breng deze voorzichtig licht kloppend aan op het oogkas been rondom het oog. Verminder donkere kringen met concealer. Breng de concealer voorzichtig aan op het donkere gedeelte met een schone vinger of een sponsje totdat het goed verdeeld is over de huid. Kijk ook ons filmpje over camoufleren.
  • Mijn wenkbrauwen zijn uitgevallen, hoe kan ik nieuwe maken totdat ze weer terug gegroeid zijn?
    Dit is een van de meest zichtbare bijwerkingen van de behandeling. Tijdens onze workshops leren we de deelnemers hoe ze wenkbrauwen op een natuurlijke en effectieve manier kunnen tekenen. We hebben ook een speciaal filmpje waarin te zien is hoe je ontbrekende wenkbrauwen kan tekenen.
  • Waar kan ik een pruik/haarwerk kopen?
    Pruiken zijn er in allerlei verschillende modellen. De meeste ziekenhuizen bezitten lijsten met adressen van de diverse haarwerksalons erop. Deze adressen zijn overigens ook via het internet te vinden. Daarnaast kun je de gegevens van haarwerkers bij jou in buurt ook bij ons opvragen.
  • Krijg ik mijn pruik vergoed?
    Met een medische indicatie met toestemming van je zorgverzekeraar wordt een basisvergoeding uitgekeerd. Ben je aanvullend verzekerd, is het mogelijk om een extra tegemoetkoming in de kosten te krijgen. Kijk je polis- of verzekeringsvoorwaarden na. Neem contact op met de sociale dienst in je woonplaats als een eigen bijdrage moeilijk op te brengen is.
  • Kan ik mijn eigen haar voor een pruik gebruiken?
    Het is mogelijk maar kostbaar en niet heel gemakkelijk te realiseren. Meestal is er haar van meer dan één persoon nodig om een pruik te maken en duurt het langer om een pruik van echt haar te maken. Synthetische pruiken zijn vaak net zo mooi als pruiken van echt haar. Daarnaast zijn ze lichter van gewicht, makkelijker in onderhoud en goedkoper. Laat je bij de keuze van een pruik in ieder geval goed voorlichten.
  • Ik ga mijn haar verliezen maar wil geen pruik. Zijn er andere mogelijkheden?
    Er zijn verschillende mogelijkheden om slecht zittend haar, kale plekken of een kaal hoofd te camoufleren. Dat kan met een pruik maar ook met een pet, hoed, mutsje of sjaal. Ook een Band-it (een soort mutsje met kunsthaar) is een mogelijkheid. Klik hier voor meer tips en adviezen over haar, pruiken en alternatieven..
  • Mijn nagels zijn broos geworden. Hoe kan ik ze het beste verzorgen?
    Tijdens en na de chemo kunnen nagels zwakker worden. Goede verzorging van je handen en nagels is daarom erg belangrijk. Gebruik een goede handcrème en smeer je handen en nagels regelmatig. Gebruik handschoenen bij het doen van huishoudelijke klusjes, in het bijzonder bij het afwassen. Veelvuldige blootstelling aan water kan ervoor zorgen dat je schimmelinfecties van het nagelbed krijgt.
  • Kan ik valse wimpers gebruiken?
    Wij adviseren om tijdens de chemotherapie geen wimperextensions aan te brengen. Ook willen wij je wijzen op de risico’s die het aanbrengen van de lijm met zich meebrengt. Zo kan dit huidirritatie veroorzaken. Wimperextensions worden bovendien geplaatst op al bestaande wimperhaartjes en het risico hierbij is dat deze alsnog of versneld uit gaan vallen. Bij vragen over wimperextensions adviseren wij je om eerst met je behandelend arts of oncologie verpleegkundige te overleggen.
  • Hoe verzorg ik bestraalde plekken op mijn huid?
    Dit hangt af van de situatie van je huid. Overleg in ieder geval altijd eerst met de bestralingsafdeling. Een bestraalde huid die open is, houd je het beste goed droog met schoon linnengoed. Is de bestraalde plek niet open, gebruik dan – in overleg met de bestralingsafdeling – talkpoeder. Gebruik in principe geen crèmes of parfums. Klik hier voor meer tips en adviezen over verzorging van de bestraalde huid.
  • Kan ik mijn huidverzorgingsproducten gebruiken die ik ook gebruikte voordat ik ziek werd? Raadt Look Good Feel Better producten aan?
    Producten die je altijd zonder problemen gebruikte, kunnen plotseling irritaties veroorzaken. Door de ziekte en de behandelingen kan je huid namelijk veranderen. Het beste is om eerst bij je behandelend arts te informeren of je bijwerkingen kunt verwachten. Mocht het beter zijn om over te stappen op pH-neutrale, ongeparfumeerde of hypo-allergene producten, win dan eerst informatie in bij je schoonheidsspecialist, een goede drogist of parfumerie. Vraag naar proefjes van producten zodat je ze eerst kan proberen. Klik hier voor meer tips en adviezen over huidverzorging.
  • Waar vind ik meer informatie over ingrediënten in cosmetische producten?
    De Nederlandse cosmetica vereniging (NCV) heeft een uitgebreide website voor consumenten over de samenstelling van cosmetica producten. www.ncv-cosmetica.nl
  • Waar vind ik adressen van speciaal getrainde beautyprofessionals bij mij in de buurt?
    Stichting Look Good Feel Better helpt je aan adressen van professionals bij jou in de buurt. Bel hiervoor naar 030- 697 15 11 of stuur een e-mail naar info@lookgoodfeelbetter.nl. In jouw ziekenhuis heeft men ook vaak adressen van deskundigen in de buurt.

 

Delen mag!