antioxidanten - anti kanker stoffen - anti - oxidantenOver Antioxidanten: welke ‘antikanker’ stoffen zitten in welke groenten?

In groenten (en fruit) zitten bijzondere stoffen die of antioxidant of antikanker stof worden genoemd. Veel van deze uitspraken zijn wetenschappelijk onderzocht. Dit onderzoek heeft met name plaatsgevonden in laboratoria. In de meeste gevallen ontbreekt goed onderzoek bij mensen of patiënten.

Daarmee kan de vraag of het zinvol is om antioxidanten en in welke concentratie te nuttigen meestal niet worden beantwoord. Het gevarieerd eten van veel verse groenten lijkt dan ook het best onderbouwde advies.

Het advies van de Engelse gezondheidszorg geeft zelfs een advies van 500 gram per dag per persoon ter preventie van ziekten.

Bioflavonoïden

Bioflavonoïden vormen een grote groep van verbindingen met vaak meerdere eigenschappen zoals: antioxidanten, zware metalen binders, antibacteriële en antikanker. Veel van deze stoffen worden gevonden in diverse fruitsoorten en in boekweit.  Maar broccoli, tomaat en komkommer bevatten ook belangrijke bioflavonoïden.

Bètacaroteen

Bètacaroteen is de voorloper van vitamine A, retinol. Feitelijk bestaat er een hele groep van carotenoïden, allemaal met een antioxidant werking. Bètacaroteen komt vooral voor in wortel en pompoen.

Capsaïcine

Dit is de scherpe stof uit rode en groene pepers. Capsaïcine blijkt DNA beschadiging te helpen voorkomen/verminderen en heeft aldus een antikanker werking.

Chlorofyl

De groene kleur van planten is chlorofyl. Tarwegras, algen, zeewier en groene groenten als spinazie en broccoli zijn rijk aan chlorofyl. Naast het rijkelijk leveren van diverse vitamines lijkt chlorofyl ook de vorming van bloedcellen te bevorderen. Een antikanker werking en antibacteriële werking te hebben en wondgenezing te bevorderen.

Genisteïne

Sojabonen en producten gemaakt van sojabonen bevatten genisteïne. Dit is een fyto-oestrogeen dat mogelijk een remmende werking heeft op de groei van bepaalde hormoonafhankelijke tumoren.

Glucosinolaten

Kruisbloemige groentes zoals broccoli en spruiten bevatten veel glucosinolaten. Bimi (een nieuw ontwikkelde groente uit broccoli, ook wel tenderstem genoemd), broccoli en spruiten zijn goede leveranciers van glucosinolaten. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze groep van stoffen de kans op diverse kankers kunnen verminderen.

Lentinan

Ook Lentinan, veel voorkomend in de shiitake en reishi paddestoelen, is een antikanker middel en wordt in Japan ook als zodanig gebruikt. Het verhoogt ook de productie van interferon en verbetert hiermee onze afweer.

Luteïne

Dit is een krachtige antioxidant die vooral voorkomt in groenbladige groente zoals groene kool, spinazie, broccoli, bloemkool en boerenkool. Luteïne is goed bestand tegen koken.

Lycopenen

De Lycopenen hebben naast antioxidant werking ook een antikanker werking. Ze komen voornamelijk voor in tomaten, maar ook in andere rode groenten en in watermeloen. Uit rauwe tomaat zijn ze minder goed opneembaar, beter is om de tomaat te koken, te bakken in een beetje olijfolie of fijn te maken.

Sulforafanen

Deze stof komt net als de glucosinolaten vooral voor in broccoli, groene kool, bloemkool, spruiten, knollen en vooral bimi. Sulforafanen beschermen de maag tegen maagzweren door de helicobacter pylori bacterie en verlagen ook de kans op maagkanker.

Bekijk hier ons 12 stappen plan en ons huidige aanbod aan workshops.

Bron: Tegenkanker.nl

Delen mag!